Verso

VERSO

Verso oli Sanataideyhdistykselle tärkeä hanke, koska sen avulla saavutettiin aivan uusi kohderyhmä: alle kouluikäiset lapset.  Hankkeen oleellisena osana oli leikin ja villin kokeilun ohella sanavaraston kehittäminen sekä sanataiteen kasvatukselliset ulottuvuudet. Koska pienten lasten sanataide oli yhdistykselle uusi juttu ja ryhmäläisten ikähaitari n. vuoden ikäisestä viisivuotiaaseen, oppimista tapahtui rutkasti puolin ja toisin.

335248_10150922163305481_1926158290_o

Hanke käynnistyi syksyllä 2010 ja jatkui 2011 loppuun asti osana Turku Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011 -hankekokonaisuutta. Versoryhmät kokoontuivat Nummen, Halisten, Paattisen, Raunistulan, Hirvensalon ja Martin kaupunginosissa. Verson ohessa ja jatkohankkeena yhteistyössä kirjastojen kanssa toteutettiin myös Sanaseikkailuja, joissa osallisiksi pääsivät  turkulaisten ohella myös Auran, Kaarinan, Liedon, Nousiaisten, Paimion ja Raision perhepäivähoitolapset hoitajineen.

299335_10152141847580481_1780810860_n

Uusien sanojen oppiminen on paitsi sanojen merkitysten ymmärtämistä, myös laajemmin rytmin ja äänteiden hahmottamista. Mikä ääni on veden liplatus? Entä tuulen humina? Miltä pimeys tuntuu? Sanojen maailma avautuu aistien, satujen ja leikin kautta: tunnustelemalla ja tutkailemalla, kuuntelemalla ja haistelemalla. Itse kokeillen ja oppien.

Verson teemoina olivat ympäristö ja luonto sekä ekologisen ajattelun tuominen jo pienten lasten maailmaan leikin ja satujen keinoin. Projekti antoi lapsille hauskoja elämyksiä ja  lisää tietämystä kielestä, itsestä ja ympäröivästä maailmasta. Samalla Verso palveli myös varhaiskasvattajien ympäristökasvatuksellisia tavoitteita ja tarjosi hoitajille sanataiteellisia työkaluja.

Sanaseikkailut maakunnassa
Perhepäivähoitoryhmille suunnatut Sanaseikkailut toteutettiin Kaarinan, Liedon, Nousiaisten,
Paimion, Auran ja Raision kirjastoissa syksyllä 2012. Työryhmään kuuluivat sanataideohjaajat
Elina Battarbee, Jenni Hurmerinta, Salla Tuukkanen ja Veera Kivijärvi. Seikkailut koordinoi
kirjastoihin ja perhepäivähoitajille Elina Battarbee.

Osana hanketta koottiin Sanataidetta koko vuodelle -harjoitusvihkonen, joka sisälsi helposti kotona toteutettavia sanataideharjoituksia. Vihkosta jaettiin syksyllä 2012   Sanaseikkailujen yhteydessä perhepäivähoitajille. Vihkonen on ladattavissa myös tästä linkistä:

sanataidettakokovuodeksi

545266_10152141861325481_1112228430_n

Versoa ohjasivat Aija Amee, Jenni Hurmerinta, Kirsi Leinonen, Salla Tuukkanen ja Katri Viili. Sanaseikkailuita toteuttamassa olivat myös Elina Battarbee, Veera Kivijärvi ja Sanna Lehtinen.

Turun Kulttuuripääkaupunkihankkeena sanataideyhdistys toteutti hankkeen turkulaisille perhepäivähoitoryhmille.

http://www.turku2011.fi/verso-sanataidetta-lapsille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s