Sanataideharjoituksia teineille

Tekstikehä
Kirjoitetaan pienille lapuille sanoja, jokainen osallistuja kirjoittaa vaikkapa 5 kpl. Laput sekoitetaan ja jokainen ottaa 5. Tämän jälkeen otetaan jostakin käsillä olevasta kirjasta ensimmäinen lause/kappale/sopiva pala. Tällä tekstinpätkällä jokainen kirjoittaja aloittaa tekstinsä, jossa lapuilta saatujen sanojen on lisäksi esiinnyttävä. Kun teksti on valmis, aloitetaan seuraava teksti tämän äsken syntyneen tekstin viimeisellä lauseella. Otetaan uudet 5 lappua, jotka on käytettävä tekstissä. Kirjoitetaan vielä kolmas teksti samalla tavoin, mutta tämän tekstin on lisäksi loputtava ensimmäisen tekstin aloitukseen.

Epäonnistunut kohtaaminen
Kaksi ihmistä odottaa toisiaan, mutta eri paikoissa. Kuvaile, miltä he näyttävät, miten odotus näkyy heistä? Miten he toimivat? Mitä he ajattelevat odotuksesta? Mitä on tapahtunut? Miksi nämä ihmiset ovat väärissä paikoissa, mikseivät he kohtaa?

20 sanaa
Valitse saatavilla olevasta kirjoista/kirjasta 20 satunnaista sanaa ja järjestä ne runoksi.

Irralliset repliikit
Kaikki kirjoittavat lapuille repliikkejä – mitä tahansa repliikkejä mistä tahansa aiheesta. Laput sekoitetaan ja jokainen nostaa vaikkapa 5 lappua. Näistä repliikeistä on rakennettava dialogi. Myös muita repliikkejä ja kuvausta saa käyttää, mutta nämä repliikit on mahdutettava mukaan.

Salatarkkailua
Kirjoita jossakin julkisessa paikassa (kuten kirjastossa) ylös havaintoja kanssaihmisistä. Miltä he näyttävät, mitä heillä on päällään, mitä he tekevät? Miten he liikkuvat, puhuvat?
Kirjoita havaintojen perusteella pieniä henkilökuvia ihmisistä – yritä miettiä, mistä he voisivat olla tulossa, minne he ovat menossa? Millaisia unelmia ja pelkoja näillä ihmisillä on?

Kirjoittaja mukaan
Hyödynnä jotain vanhaa tekstiäsi. Kopioi tekstin ensimmäinen kappale/10 ensimmäistä lausetta/ muu sopiva pätkä, ja kirjoita tämän jälkeen itsesi mukaan tarinaan. Mitä tarinalle tapahtuu ja miten sen henkilöhahmot reagoivat, kun sinä tulet mukaan kertomukseen?

Kartoitusta
Tämä tehtävä vaatii yhteisen kotikaupungin tai paljon karttoja. Lisäksi tarvitaan tarralappuja ☺ Levittäkää pöydälle kotikaupunkinne kartta. Jokainen osallistuja saa merkitä karttaan tarralapuilla muistoja ja tapahtumia, jotka sijoittuvat johonkin kaupungin paikkaan: tuossa istuin rannalla katselemassa auringonnousua, tuolla oli suuri kivi, johon kiipesin pienenä jne… Tämän jälkeen halukkaat voivat jakaa nämä muistot toisten kanssa. Lopuksi jokainen valitsee jonkin muistojen paikan ja kirjoittaa tarinan, joka sijoittuu tähän paikkaan.

Jasmine Westerlund

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s