Miljööharjoituksia

A la Veera Vähämaa

HARJOITUS 1
Erilaiset tarinat vaativat erilaisia paikkoja. Joihinkin kirjoittajiin miljööt vaikuttavat jopa niin vahvasti, että paikka alkaa kuljettaa tarinaa eteenpäin. Ideoita omaan kirjoittamiseen voi etsiä olemassa olevista, oikeista paikoista: autiotaloista, joutomailta, linnan raunioista tai luonnosta.
Kirjoita spontaanisti ylös paikkoja:
– turvallisia paikkoja
– vaarallisia ja/tai pelottavia paikkoja
– romanttisia paikkoja
– surullisia paikkoja

HARJOITUS 2
Alleviivaa listastasi kaksi, jotka tuntuvat kiinnostavilta ja tärkeiltä. Älä kerro paikkoja muille ryhmän jäsenille. Kuvaile valitsemisia paikkoja mahdollisimman tarkasti vain yhden aistin avulla (esimerkiksi kaatopaikka/hajuaisti) parin lauseen verran. Valitse sitten toinen aistimus, jota käytät, niin kauan, että olet käynyt kaikki aistit läpi. Ole tarkkana, ettet mainitse tekstissäsi suoraan paikkaa, jota kuvailet.
Lopuksi tekstit luetaan ääneen ja muut voivat arvailla, mikä paikka on kyseessä.
HARJOITUS 3
Joskus tekstin, tarinan tai runon, tekee kiinnostavaksi se, että siinä on ristiriitoja. Toisin sanoen asioita, jotka eivät täsmää. Yksi kaunokirjallinen keino rakentaa näitä ristiriitoja on henkilöhahmon ja paikan ristiriita. Pohdi listaa, jonka aiemmin teit paikoista. Mieti, missä henkilöhahmosi tuntisi olonsa vieraaksi ja oudoksi. Sijoita hänet sinne ja kirjoita tajunnanvirtaa n. 10 min.

TYYLITTELYÄ
ala Veera Vähämaa & Virpi Pöyhönen

Yhteinen tarina
Kerrotaan yhteinen tarina, jota käytetään tyyliharjoitusten pohjana. Ohjaaja tukee tarinaa kysymyksillä ja kirjaa sen ylös.
Kuka voisi olla tarinan päähenkilö?
Missä paikassa päähenkilö on?
Onko tarinassa vastavoimia?

Tyyliharjoituksia
Erilaisten tyylien harjoitteluun inspiroi ranskalaisen Raymond Queneaun teos Tyyliharjoituksia. Queneau (1903-1976) oli kirjailija ja kokeellisen kirjoittamisen työpajan Oulipon toinen perustajajäsen. Teoksessa sama tarina kerrotaan 99 kertaa, eri tyylillä. Tyylejä ovat mm. pikkutarkkuus, oodi, sonetti, kieltosanat ja murre. Ohjaaja jakaa jokaiselle oman tyylin, jonka pohjalta tarina kirjoitetaan uudestaan.

Tarinan jatkaminen
Yhteisiä tarinoita voidaan käyttää myös alkuna, jota jokainen kirjoittaja jatkaa omaan suuntaansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s